Dyniowe "PANKEJKI" z karmelizowanymi...


28 lutego 2020, 18:09

Hejka!

Pokaże wam jak zrobić dyniowe "PANKEJKI". Ja trochę zrobiłam inaczej.                                              

Czas przygotowania:90 minut

Porcje:6

SKŁADNIKI:


1)DYNIOWE "PANKEJKI"

-250 g dyni

-300 ml soku z pomarańczy

- 50 g cukru

-180 g mąki pszennej

-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja sama zrobiłam)

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 jaja

-100 ml mleka 3,2%

-2 łyżki oleju z pestek dyni ( ja dałam olej kokosowy)

-2 łyżki brązowego cukru ( ja dałam zwykły)

- olej 

2)KARMELIZOWANE BANANY

-4 banany

-200 ml syropu klonowego

3)DEKORACJA

-orzechy włoskie

4)PRZYGOTUJ 

-blender

-mikser

-rózgę

 

PRZYGOTOWANIE

1)DYNIOWE "PANKEJKI"

Dynie obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka,zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku , który nie odparował) blendujemy. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z brązowym cukrem na puszystą pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Do sypkich składników dodajemy mleko oraz ugotowaną, zmiksowaną dynię. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy, Dodajemy olej z pestek dyni i ubite jajka z cukrem.delikatnie mieszamy. '' Pankejki" smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

2)KARMELIZOWANE BANANY

Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wylewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany  obu stron.

3)SPOSÓB PODANIA

"Pankejki" podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.

 

Ja udekorowałam cukrem pudrem i surowymi bananami.

POLECAM:)

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz