Dyniowe "PANKEJKI" z karmelizowanymi...
28 lutego 2020, 18:09
Hejka!
Pokaże wam jak zrobić dyniowe "PANKEJKI". Ja trochę zrobiłam inaczej.
Czas przygotowania:90 minut
Porcje:6
SKŁADNIKI:
1)DYNIOWE "PANKEJKI"
-250 g dyni
-300 ml soku z pomarańczy
- 50 g cukru
-180 g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja sama zrobiłam)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jaja
-100 ml mleka 3,2%
-2 łyżki oleju z pestek dyni ( ja dałam olej kokosowy)
-2 łyżki brązowego cukru ( ja dałam zwykły)
- olej
2)KARMELIZOWANE BANANY
-4 banany
-200 ml syropu klonowego
3)DEKORACJA
-orzechy włoskie
4)PRZYGOTUJ
-blender
-mikser
-rózgę
PRZYGOTOWANIE
1)DYNIOWE "PANKEJKI"
Dynie obieramy, kroimy na kawałki. Wkładamy do rondelka,zalewamy sokiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż dynia będzie miękka. Całość (razem z resztą soku , który nie odparował) blendujemy. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z brązowym cukrem na puszystą pianę, dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Do sypkich składników dodajemy mleko oraz ugotowaną, zmiksowaną dynię. Mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej masy, Dodajemy olej z pestek dyni i ubite jajka z cukrem.delikatnie mieszamy. '' Pankejki" smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym lub słonecznikowym.
2)KARMELIZOWANE BANANY
Banany obieramy i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wylewamy syrop klonowy i karmelizujemy na nim banany obu stron.
3)SPOSÓB PODANIA
"Pankejki" podajemy na ciepło z gorącymi bananami. Wierzch możemy udekorować orzechami włoskimi.
Ja udekorowałam cukrem pudrem i surowymi bananami.
POLECAM:)
Dodaj komentarz